VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

Suomalaiset haluavat uhrautua - älkää estäkö!

Helsingin Sanomien teettämästä tutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista haluaisi säästää toisten tienaamista rahoista. Onko tässä jotain uutta? Onko tämä edes suomalainen vai  peräti inhimillinen piirre? Vai onko kenties niin, että maalaisjärjellä ja sen käytön sallimisella päästään parempaan lopputulokseen kuin ay-pomot, työnantajien edustajat, Sipilä ja hallitus, ekonomistit, toimittajat, tavan vikisijät ja yhteiskuntatieteilijät?

 

Haastatelluista 62% on halukas ottamaan yli 100 000 tienaavilta, viidesosa olisi valmis alentamaan palkkaansa, lomapäivien vähennyksiin neljännes ja työpäivän pidennyksiin yli kolmannes. Vain puolet on nykyistä valmiimpi joustoihin ja paikalliseen sopimiseen. "Suomalaiset suhtautuvat nuivasti yhteiskunnallisiin talkoisiin". Onneksi AKT on jo valmiiksi ilmoittanut lakkoiluhalustaan mikäli hallitus alkaa leikkaamaan jotain heidän etujaan - muiltahan saa ottaa. Paskat siitä!

 

Meni siis puihin, ja pahemman kerran. Piristystä tilanteeseen luo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, jonka mielestä  "olennaista on kuitenkin, että vielä ei ole kiire." Ellemme onnistu täysin "ryssimään" hyvin alkanutta alku vuotta teemme Suomen ennätyksen koko historian ajalta neljällä perättäisellä kasvuttomalla kilpailukaudella - neljän mestruuden putki. Jii-haa!! Kreikan kasvu taisi olla 1,8% viime neljänneksellä, mikä juuri tasan osoittaa, etteivät he ole tehneet mitään. Kyllä meillä nämä hommat hallitaan.

 

Seis! Otetaanpa pää puskasta ja katsotaan uudelleen. Tutkimustulosten tulkintaan vaaditaan hieman suhteellisuudentajua. Okei, rikkailta voi ottaa (vai voiko enää) määräaikaisesti uhrautumisveroa yhteiskuntarauhan pelastamiseksi. Valtion kassaan kertyvillä rahoilla saadaan varmaan yksi pakolaisten vastaanottokeskus (ylläpito voidaan säästää jostain ympäristöhankkeista, tuulivoimasta).

 

Mutta lopulta, jos oikein noita lokuja katsoo - hieman toisesta kulmasta - puolet on valmis isompiin joustoihin ja paikalliseen sopimiseen. Siis täh! JOUSTOIHIN! Eikös niistä ole jauhettu vuosia?

 

Puolet on vapaaehtoisia eli 2/3 on mukana kun pyydetään? Työpäiviä on valmis pidentämään kolmannes - yli puolet on siis mukana. Otetaan käyttöön siellä missä se lisää tehokkuutta parhaiten eli virastoissa ja vastaavissa. Maahanmuuttovirastolla on kuulemma ruuhkaa eivätkä sairaanhoitajaresurssitkaan ilmeisesti vielä hurjat ole. Teollisuudelle ja yksityisille palveluille sitten arkipyhiä ja pari lomapäivää ja niitä joustoja. Lopulta, jos viidesosa on valmis palkkojen leikkauksiin, niin ei kai tuo mahdoton ajatus ole. Vapaaehtoisikin oli, 18%.

 

Entäs Sund: "ei kiire". Ehkä olen tyhmä, kun en oikein ymmärrä tätä. Päädyn kuitenkin sarkasmiin: ei ole enää kiire, koska juna meni kymmenen vuotta sitten. Tai jos sittenkin tämä on äärimmäisen varovainen "tanssiinkutsu" Sipilälle, jotta rauhassa miettisi ja lähestyisi uudelleen, hellemmin.

 

Entäs AKT, aina vaarallinen ja sivullisista uhreista piittaamaton. En ole politiikan asiantuntija, mutta ihmisten kyllä, mielestäni. Voisiko Piiraisen lähestymisen tulkita hevosen potkuksi. Kun ei osaa kertoa,  niin haistatellaan. Itse haistelen pelkoa?! Jos niin voisi kauppaa käydä niillä mitä AKT:lle ovat koskemattomia - ja ehkä löytyy jotain muuta mistä säästää tai tehostaa. Mutta Juha, hellemmin.

 

Uskallan väittää, että ainakin tämän tutkimuksen (laajuus ei kummoinen, koska nopeasti väsätty) perusteella herrojen pitäisi heittää puvut syrjään (muustakin syystä kuin intiaanikesästä johtuen) ja viettää uudet neuvottelut, vaikka pingistä tai minigolfia pelaten - kun säätkin vielä sallivat. Rupatella hieman ja heitellä vapaasti ajatuksia, vaikka kauniilla Päijänteellä risteillen. Ehkä sieltä satojen järvien, virkistävän veden ja tuulen tuhansista tulokulmista löytyisi lempeän intiaanikesän loppuun mennessä aito yhteiskuntasopimus.

 

Ja arvon ministerit ja kansanedustajat: joukkoja johdetaan edestä! Heittäkää ensi alkuun 10-15% palkasta pois kahdeksi vaalikaudeksi, niin ei jää ainakaan asenteesta kiinni tällä kertaa.

 

Siinä olisi itsensä likoonlaittamista ja säästyisi ihan 100 prosenttisesti valtion rahoja. Toisten rahoista kun on sen verta helppo säästää ettei sillä oikein saa pisteitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kuriositeettinä mainittakoon, että kokoomuslaiset olivat huomattavasti valmiimpia säästötalkoisiin. Ei ehkä yllätä, koska vasemmalla on aina pidetty enemmän kiinni eduista jotka joskus saavutettu, mutta mielenkiintoista, että vaatimaton veikkaukseni on, että siellä leirissä kärsitään kaikkein isoimmat kolhut ellei tämä laiva ala kääntyä nopeasti. Käsittääkseni laivan ajaessa karille pahiten hätää alimmissa kerroksissa.

Niko Sillanpää

"Selvitys kertoo, että työssä käyvistä kokoomuksen kannattajat ovat selvästi halukkaimpia osallistumaan jotenkin "taloustalkoisiin". Heistä vain vajaa viidesosa torjui tyystin ajatuksen omakohtaisesta osallistumisesta.

63 prosenttia voisi lisätä työaikaansa ja melkein joka toinen vähentää lomapäiviään. Lähes joka kolmas kokoomuslainen olisi valmis palkanalennukseen. Kielteisimmin henkilökohtaisiin uhrauksiin suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat, kannoillaan perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit."

(...)

"Gallupissa kysyttiin myös, pitäisikö yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville määrätä viiden prosentin lisävero. 62 prosenttia kannatti ajatusta ja kolmasosa vastusti."

Tuossa yllä on nykyvasemmistolaisuus pähkinänkuoressa. Käsi toisten ihmisten ansiotulojen lompakolla, omista, menneen maailman eduista pidetään kiinni kynsin ja hampain. Ja tätä kaikkea säestetään puhunnalla "oikeuksista" ja "solidaarisuudesta", erityisesti valtakunnan rajojen ja lakien pätevyysalueen tuolle puolen.

Toimituksen poiminnat