VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

Todellinen pakolaiskriisi - suljemmeko taas silmämme?

Elämme vain koska emme ole kuolleet...

Elämme vain koska emme ole kuolleet...

Elämme vain koska emme ole kuolleet...

- Jalimad Mahmoud, 53, syyriasta

 

K-a-k-s-i-s-a-t-a-a-v-i-i-s-i-k-y-m-m-e-n-t-ä-t-u-h-a-t-ta   syyrialaista ei tarvitse enää fyysistä perustetta olla elossa.

 

Välimerellä on kuollut muutama tuhat pakolaista paremman elämän toivossa, nuoria, joilla varmana oli jo silmissä tuikkiva toivo elämästä. Toivo paremmasta. Uskon heidän kuoleman olleen sen arvoista - he kuolivat toivossa paremmasta. Heidän ei tarvinnut elää vain koska eivät olleet kuolleet. Rauha heidän jokaisen muistolle.

 

Euroopassa on kriisi, pakolaistulva. Kukaan ei tiedä kuinka monta heitä on, miljoona, kaksi, kolme. Euroopan kriisin ominaisin piirre on se, että "hädässä" olevat ovat nuoria, pääsääntöisesti miehiä ja keski- tai ylemmästä keskiluokasta olevia. Vähättelemättä heidän hätäänsä sinänsä he ovat tämän kriisin hyväosaisia. Olivat jo lähtiessään. Autamme heitä täällä.

 

Todellinen kriisi, absoluuttinen katastrofi ja sijoiltaan nyrjähtänyt hätä on ihan jossain muualla. Me olemme joko sokeita tai, Luoja paratkoon, ummistaneet silmämme sille. Me sovitamme syntejämme kaivamalla auttavaa kättä lähellä oleville, kuten niin monesti, unohtaen heidät, joilla elämä katoaa tasaisina toivottomina kurjina ja nälkäisinä harmaina päivinä päiviksi viikoiksi vuodesta  toiseen, vuosista toisiin.

 

Seitsemänsataaviisikymmentätuhatta lasta ei ole käynyt pitkiin aikoihin, vuosiin, koulussa. Kriisi on  kestänyt niin kauan, että 9-vuotias Rashid Hamadi muistaa tankit ja hämärästi jotain kotoa. Kysymykseen mistä olet kotoisin? hän ei osaa vastata. Rashidin sisar Bushra, 11, ei enää muista miten lukea, taito on lähes kadonnut. Koulusta kysyttäessä tytön silmät kirkastuvat ja hän säntää hakemaan ainoan "lukukirjansa", tupakanvastaisen lentolehtisen. Siinä ei vain ole riittävästi sanoja..

 

Neljä ja puoli vuotta telttaleirissä, tien poskessa, sillan alla... 

 

Lapsen ajassa se alkaa olla elämän mittainen kokemus. Kukaan ei tiedä jatkuuko se koko lapsen elämän. Minkälaisia ihmisiä kasvaa lapsista, jotka eivät ole koskaan saaneet olla lapsia?

 

Pakolaisista miljoona voi olla Euroopassa (tai liepeillä), kolme tai neljä miljoonaa Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa. Vajaat kahdeksan miljoonaa on Syyriassa, yli puolet on paennut kotoaan.

 

Nämä luvut koskevat vain ja ainoastaan Syyriaa.

 

YK:n komissaari Antonio Guterres ei säästele sanojaan arvostellessa Eurooppaa. Katastrofi on vailla vertaa. Todellinen katastrofi, ei täällä lähellä - siellä kaukana. YK on anonut lisää apua, jotta se voisi huolehtia massoista. 

 

YK on pyytänyt kriisin hoitoon hieman yli neljä miljardia euroa, jotta kriisi voitaisiin hoitaa siellä. YK on saanut rahaa kriisin hoitoon 1,5 miljardia euroa, joten kriisiä ei voida hoitaa siellä.

 

Tästä syystä - osittain - pakolaiset tulvivat Eurooppaan.

Tästä syystä "elämme vain koska emme ole kuolleet" saa monessa tapauksessa fyysisen siunauksensa.

 

Vajaat kolme miljardia! Naurettavan pieni summa. Suomi voisi kattaa tuon vajeen. Sen sijasta Eurooppa kääntää katseensa ja maksaa surullisen hinnan, siellä ja täällä. Merkelin politiikka "auttaa täällä" maksaa Die Zeit - lehden mukaan 10 miljardia euroa.

 

Olisiko rahat voinut käyttää paremmin?

 

Kolmas kriisi. Rochelle Davis, Georgetownin yliopiston apulaisprofessori arabian tutkimuslaitoksessa, arvuuttelee minkälaisia tulevaisuuden konfliktin siemeniä siellä kylvetään, kun kokonaiset sukupolvet menettävät toivonsa. Davis toteaa myös tylysti, ettei voida olettaa, että rauha säilyy maassa, jos 25% prosenttia "kansalaisista" on ulkomaalaisia. Pakolaiskonflikti saattaa räjähtää, koska Libanon, Jordania ja (Turkkikin jossain määrin) ovat liian kovilla.

 

On hyvä, että pakolaisia autetaan enemmän nyt (täällä), mutta on ihmeellistä, että sekä valtiollinen että yksityinen apu jää vähiin. World Vision hyväntekeväisyysjärjestö keräsi kahdessa viikossa 8 miljoonaa dollaria Nepalin maanjäristyksen uhreille (joita 500 000) - Syyriaan on saatu kerättyä kaikkina vuosina 2,7 miljoonaa dollaria (12 000 000 uhria).

 

Auttaminen täällä on hyvä asia, mutta auttaminen siellä on elintärkeää. 

 

Elämää suurempi asia olisi saada rauha - keinolla millä hyvänsä - tänne ja erityisesti sinne.

 

JOS mietit missä pitäisi auttaa täällä vai siellä niin katso linkin lyhyt video

 

https://

 

Ps.  Pikaisella vilkaisulla ainakin Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset ry, SPR ja unicef, ja tietenkin World Vision keräävät Suomessa apua Syyriaan - erityisesti kohdistettuna lapsille

 

Lainaukset Washington Post: As tragedies shock Europe, a bigger refugee crisis looms in the Middle East   - Liz Sly

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/as-tragedies-shock-euro...

Ps.  Pikaisella vilkaisulla ainakin Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset ry, SPR ja unicef, ja tietenkin World Vision keräävät Suomessa apua Syyriaan - erityisesti kohdistettuna lapsille

 

Aiemmin aiheesta

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201014-ilman-otsikkoa

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200924-presidentti-puhu...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

anita frisk

Eurooppa parka. Mea culpa, mea maxima culpa. Voisiko tuokin komissaari kääntää edes hetkeksi katseensa esim. Lähi-Idän rikkaisiin öljyvaltioihin, jotka eivät millään tavalla ole osallistuneet uskonveljiensä ongelmiin. Paljonko näitä on esim. Saudeissa, Omanissa, Dubaissa, Abu Dhabissa, Bahrainissa jne.? Ehkäpä saman verran kuin Baltian maissa, yhteensä alle 300. Saudi-Arabia on pinta-alaltaan valtava maa, missä ovat sen pakolaisleirit? Ai niin, tämähän on vain Euroopan ongelma ja mehän annamme rahaa suurmoskeijoiden rakentamiseen. First things first.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Ei se ettei muilla ole moraalia tai halua auttaa mielestäni tarkoita, ettemme me voisi auttaa. Toisekseen, jos se helpottaa, niin eikö ole parempi vähemmällä rahalla siellä kuin isolla rahalla täällä

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Anita! Mihin tietosi perustuu? Eikö Saudit ole antaneet sekä rahaa, lääkäreitä jne. Jordanian pakolaisleireille?

Eivätkä he ole "uskonveljiä". En jaksa selittää, mutta pyydän ettei heitettäisi aivan mitä tahansa mutua ihmisten luettavaksi.

Henry

Markku Ahtiainen

Niillähän on usan kanssa omat sopparit, täysin mätää touhua.En osaa antaa kunnon linkkiä, mutta jos pystyy katsomaan hbo:lta vice sarjaa avaa paljon asioita maailmasta. Ylekin näyttää välillä hyviä ulk maa dokkareita, ihme kyllä. Itse katsoin vice sarjan kaikki jaksot, tuli hyvä kertaus moneen asiaan maailman menosta.

Jaakko Häkkinen

Tärkeitä summia esität. Jos nuukaillaan siellä auttamisessa, joudutaan auttamaan täällä, ja se tulee monin verroin kalliimmaksi!

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kyllä. Hämmästyin kerrassaan kuinka isoista summista oli kyse, en olisi uskonut. Tai kuinka pienistä siellä. Ja nuo Saksan luvut kai ovat kuitenkin vain niitä vastaanottokuluja, elättäminen maksaa sitten monin verroin

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kerroin lienee noin10 ja 20:nen välillä. Eli tämä tulee huomattavan kalliiksi hoitaa täällä.
Ja kirjoittaja on oikeassa: 3 miljardia on todella pieni summa kun puhutaan vaikka EUsta saatikka YK:iin kuuluvien valtioiden mittapuussa = koko maailma.
Ja koulut olis välttämättä rakennettava pakolaisleireille ja opettajat palkattava. Koska se tulee maksamaan todella paljon kun jätetään sukupolvi heitteille ja arvatkaas mitkä värvärit astuvat ennen pitkää kuvaan???

Tämä blogi on erinomainen kirjoitus!
Kiitos!

Henry

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kiitos, onneksi oli erinomainen artikkeli, josta sain faktat. Ihmettelin vaan, että oli Washington Post >>> Euroopassa ei ole tällaista näkynyt, vaikka olen kahlannut aika paljon etenki englanninkielista kirjoittelua. Täällä vaan syyllistetään toisia milloin mistäkin pakolaisasiasta ja vaaditaan ihmisyyttä ja syytellään epäinhimillisiksi. Kukaan ei tunnu näkevä isoa kuvaa...tai välittävä. Iso kuvahan on siitä ongelmallinen, että siihen keskittyminen on oikeasti vaikeaa ja irtopisteet saadaan 10-20- päästä jos niitä kukaan enää osaa kehenkään yhdistää. Populismia? suvaitsevaista populismia (ei noin saa edes sanoa)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #17

Jos haluaa tietoa EUn ja EU-maiden töpiskelyistä ja tekemättä jättämisistä, pitää nimenomaan tonkia ns. USAn laatulehtiä ja ns. underground-lehtiä/nettijulkaisuja.
Esimerkiksi Counterpunch on radikaali lehti/nettijulkaisu, jossa moni arvostettu kirjoittaja julkaisee lyhennelmiä kirjoistaan tai toimivat free-lance pohjalta:
http://www.counterpunch.org/

Henry

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #18

Kiitti, täytyy laittaa lukulistaan

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

http://paavotajukangas.com/2015/08/31/tukholmassa-...

Parempi olisi pyrkiä auttamaan siellä paikanpäällä ja kohdistaa ne varat sinne joita nyt käytetään täällä, ettei tulisi sellaisia ongelmia mitä linkki kertoo kasvavista ongelmista naapurivaltiossa.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kyllä, näin uskon minäkin. Toisekseen siellä ovat ne naiset ja lapset ja köyhät. Heitä kohtaan meille todella on velvollisuus ihmisyyden nimissä. Samalla auttaisimme itseämme

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Tärkeää tietoa, Ville!
Tosin nämä kansainvaellukset ovat niin valtavat, että varmasti tarvitaan kumpaakin sekä siellä että täällä. Mutta lähtö kiintiöpakolaisia suosivalta linjalta oli vaarallinen.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

KERRASSAAN LOISTAVA! Taidan lisätä tuonne kirjoituksen puolelle, kiitos!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jostakin syystä en saa tuota videoa näkyviin:
"Sorry, something went wrong.

We're working on it and we'll get it fixed as soon as we can."

Henry

Antaisitteko videon nimen niin yritän googlata.

Jaakko Häkkinen

Sama virheilmoitus. Ei kai se vaadi mitään Facebook-kaveruutta tms. ennen kuin sen näkee?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Juu.. en itsekkään saanut sitä auki jostainsyystä millään tavoin, en edes omankoneen tiedostosta...

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

En itsekään saa nyt auki millään, mistään lähteestä, millään välineellä. Harmi, oli nimittäin havainnoillistava. Tuosta voisi tehdä oman kirjoituksen, kunhan saisi toimimaan. Tuo on meinaan juuri mitä olen aina yrittänyt ihmisille kertoa. en vain ole niin fiksu, että osaisin tehdä noin nerokkaan yksinkertaisesti

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Laitan tähän vielä videon, joka on varmasti totta, mutta ei koko totuus. Koska kun levottomuudet Lähi-idässä alkavat, ovat siellä aina määrätyt maat puhaltamassa hiileen, jottei sammuisi ja lopulta haaskalla.

http://www.upworthy.com/trying-to-follow-what-is-g...

Kysessä on oikeasti sarjakuva, jossa kuvataan kuinka sota alkoi teinien graffitista! Se ei ollut syy vaan monen perättäisen asian laukaisija.

Henry

Markku Ahtiainen

Parjatun ylen näyttämä ohjelma, talouden madon luvut sisälsi tämän otteen. Jos muistan oikein, katsokaa ihmeessä, hyvä dokkari

Toimituksen poiminnat