VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

Hajoaako EU? - Jos niin osasiko kukaan arvata syytä

Eurooppa on mennyt sekaisin. EU ajelehtii ja rakoilee. Hajoaako se omaan mahdottomuuteensa?

 

Unkari on sulkenut eteläisen rajansa Serbiaan kasvavan pakolaismassan takia. Pakolaiset eivät suostu jäämään Unkariin, koska heille elintaso ei riitä. He haluavat Saksaan tai kuka minnekin.

Kriisi on ollut vakava jo useita kuukausia, merkit olisivat pitäneet olla nähtävissä jo ainakin vuoden, mutta onko EU tehnyt mitään? EU:n toiminta on käsittämättömän huonoa eikä sillä ole minkäänlaisia ohjenuoria toiminnalleen, tai jos on, niin ne poljetaan maahan aina tilanteen mukaan, kuten nyt Dublinin-sopimus (ilmeisesti). Se ainoa ohjenuora, joka pakolaisia varten oli, ei toimi eikä sitä edes haluta noudattaa.

 

Toisaalta jos ottaa huomioon kuinka huonosti EU on hoitanut ongelmaa, josta pakolaiskriisi on saanut alkunsa, eivät sanat enää riitä kuvaamaan pettymystä.

 

Saksa määrittelee ehtonsa, mutta kaikki eivät halua seurata, kuten esimerkiksi keskeinen Unkari. Toisaalta eivät tahdo pakolaisetkaan, koska haluavat parempiin maihin, kuten useasti eri  lähteissä  kerrottu. Saksa kertoo Unkarille ja Britannialle miten toimia - ja samalla kaikille muille, koska on jo käytännössä määrännyt muut kiintiöihin. Voiko tällainen malli toimia 28 valtion unionissa?

 

Toisaalta Unkari noudattaa EU lakeja Dublinin-sopimuksen myötä, mutta liikkuu rajoilla kansainvälisiä sääntöjä koskevissa asioissa kieltäytymällä ottamasta turvapaikanhakijoita vastaan kansallisen ja EU-turvallisuuden nimissä. Edelleen toisaalta pakolaiset eivät edes suostu jäämään Unkariin, mikä tuntuu Dublinin-sopimuksen kirjaimen mukaan ja yleisestikin hyvin oudolta. Eivätkö he olleet hakemassa turvaa? Miksi Unkarin turva ei kelpaa?

 

Saksa tajusi hiljattain, että kriisi on päällä - siinä vaiheessa kun kriisi oli ollut päällä jo puoli vuotta - ja kutsui hätäkokouksen, kahden viikon päähän. Jos on kriisi ja hätä, eikö kalentereista löydä alta kahden viikon mitään minkä voisi siirtää?

Lähi-idässä on ollut jo pitkään suuri humanitaarinen hätä. Milloin sen ratkaisemiseksi kutsutaan kriisikokous? Koska se on paljon isompi kriisi kuin pakolaiskriisi oletan, että kun se koolle kutsutaan EU noudattelee ominaista linjaansa ja varaa sille ajan vuoden päähän - siis siitä kun se joskus ehkä kutsutaan koolle.

Unkari huomasi kriisin omassa maassaan ja rajoillaan ja laati pika-ajassa uudet lait, joilla muun muassa suljetaan raja, kieltäydytään turvapaikan hakijoista ja kriminalisoidaan rajanylitys ja erikseen rautalanka-aitaan kajoaminen.

Rajalla saattaa tunteet vielä kuumeta, kuten Unkarin sisälläkin. En ota kantaa Unkarin toimiin, mutta he kykenivät luomaan käsityksensä tilanteesta ja laatimaan lait nopeasti. Jotain josta EU:n toiminta on todella kaukana. Jää vain iso joukko kysymyksiä.

Mihin pakolaiset suuntaavat seuraavaksi?

Onko Dublin voimassa?

Voiko Schengen kestää?

Kestääkö EU?

Saadaanko mitään taaskaan päätettyä, mistään?

Kiinnostaako ketään syyt kriisiin ja niihin puuttuminen?

Pääni on pökerryksissä. Olisi paljon tehtävää ja autettavaa, mutta kenelläkään ei tunnu olevan hajuakaan missä mennään, minne pitäisi mennä tai miten sinne päästäisiin.

Ainoa toivoni lepää Britanniassa.

 

Hukkunut lapsi vs Cameron ja suurvalta

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201617-voiko-yksi-lapsi...

Todellinen kriisi

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakol...

Vähänä Saksaa ja kaikkea pakolaiskriisistä

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201014-ilman-otsikkoa

 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-03/budapest-trains-headin...

http://www.theguardian.com/world/2015/sep/04/hungary-closes-main-border-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hajoaako EU"

Toivottavasti mahdollisimman pian.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsenäiset kansallisvaltiot kuten ennenkin, silloin oli Suomikin hyvinvointivaltio ilman leipäjonoja. Ensimmäinen virhe oli antaa rahanluontioikeus liikepankeille vuonna 1987 ja siitä seurasi lähes 30 vuotta pelkkiä virheitä taloudenhoidossa.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Voi olla ajat muuttuneet hieman?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Euroopan itsenäisillä kansallisvaltioilla ennen EU:ta on vain varsin surullinen menneisyys, joihin yleensä kuuluu rutkasti sotia. Pahoin pelkään että EU:n mahdollisesti hajotessa tulevaisuus on yhtä surullinen. Ja toki Putinlandia hymyilee vienosti tälle mahdollisuudelle odotellessaan uusia siirtojaan. "Positiivista" kai että nuorille miehille tulee paljon töitä..... Pelkään kyllä että EU:sta päässeiden "itsenäisten" valtioiden ihanteellisuutta haaveilevat tulevat pahoin pettymään todellisuuden iskiessä päin näköä. Ei se elämä nytkään toki ihanteellista ole monellakaan. Maailman taas muuttuessa opportunistit iskevät/iskisivät hyvin nopeasti. Mutta se on elämää. Ken elää vielä, näkee ja kokee.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Siis EU itsessään -- noin niinkuin eurooppalaisen uuden ajan historiallisen dynamiikan kannalta -- on hajoamisilmiö.

Uudella ajalla syntyneen ja vahvistuneen individualismin yhteisöprojektioina syntyneet kansallisvaltiot ja niissä hallitusmuotona toiminut edusrtuksellinen demokratia ovat auttamattomasti hajoamassa. EU ja yhteisvaluutta euro ovat tämän hajoamisen oheisilmiöitä.

Kysymys kannattaisi asettaa koskemaan historiallista Eurooppaa. Siis sitä maailmanhistoriallisesti tähän mennessä merkittävintä ajatushistoriallista ajanjaksoa, joka parina viime vuosisatana on tuottanut maailmaan ja ihmisen elinehtoihin muutoksen, joka on tuhatkertainen koko ihmiskunnan historian aiemman miljoonan vuoden aikana tapahtuneeseen muutokseen yhteensä.

Ja se Eurooppa on nyt hajoamassa. Sen tulee käytännössä hajoittamaan kehittymättömistä maista, esp. Afrikasta kasvava ja valtaviin mittasuhteisiin paisuva kansainvaellus.

Se mitä nyt näemme on vasta alkusoittoa. Tämän vuosisadan mittaan ihmisvirrat kasvavat miljardiluokkaan. Ja kulttuurinen yhteentörmäys tulee olemaan totaalisen hajoittava. Eurooppa ei tule siitä selviämään.

Euroopan edellytykset nimittäin ovat aivan erityisen heikot -- ne ovat yhtä heikot kuin mitä eurooppalainen ajattelu on nimenomaan ajatteluna ollut vahvaa ja vaikuttavaa. Mutta kulttuurista hajoamista emme tule kestämään. Aineellinen vauraus ei tee Euroopasta yhtään vahvempaa, päinvastoin. Eivät lopulta myöskään tule selviämään ne jotka tänne jatkuvasti kasvavin massoin tulevat pyrkimään.

Jokseenkin kaikki tätä kansainvaellusta koskevat mielikuvamme ovat totaalisesti harhaisia. Käpertyminen päiväkohtaiseen mukamas "akuuttiin" kriisiin kertoo karmealla tavalla siitä miten silmät pystytään ummistamaan siltä mistä tosiasiassa on kyse. "Kansalaiskeskustelun" sävy on kuin mutasarjan paikallisottelussa. Meneillään olevan ylinkansoituskriisin mittasuhteista ei ihmisillä ole mitään tajua.

Yksi syypää on media, joka on vuosikaudet manipuloinut "maahanmuuttokeskustelua" ja suunnannut mielenkiinnon "humanistisiin" kysymyksiin -- ikään kuin kysymys olisi vain arvovalinnoista ja asennetason ongelmista. Medialle riittävät räikeät todellisuusefektit joista kohunnostatuksen myötä kasvaa totuudellisuusefektejä, kuten nyt paljon julkisuudessa olleesta hukkuneen pikkupojan valokuvasta.

Tuossa lisää:

http://alkonkassalla.blogspot.fi/2015/09/perikadon...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siis EU itsessään -- noin niinkuin eurooppalaisen uuden ajan historiallisen dynamiikan kannalta -- on hajoamisilmiö."

Minkälaisen lopputuleman näet tälle hajoamiselle?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Uuden ajan dynaamisen draivin hajoaminen ei ole "dynaaminen" tapahtuma, ei siis mikään rysähdys tai väkivaltainen kuohunta, tms. Toki sellaistakin tullaan varmasti tällä vuosisadalla vielä näkemään. Mutta hajoaminen on yksinkertaisesti vain sitä että yhteiskuntaamme tähän asti ylläpitäneet voimat -- yhteisyyttä ylläpitäneet voimat -- häviävät ja yhteiskunta vain lakkaa olemasta. Osin se saattaa tapahtua ihan huomaamatta -- emmehän tähän astikaan ole tajunneet mitä mielessämme ja ympärillämme todella on tapahtumassa.

Esimerkiksi tuo todellisuusefektien muuttuminen totuudellisuusefekteiksi on mielestäni koko ajan enemmän ja enemmän ajatteluamme määräävä ilmiö. Koemme sen kuin aivoissamme tapahtuisi fokusoitumista, vaikka kyse on nimenomaan siitä että olemme kadottamassa keskittymiskyvyn ja kokonaishallinnan.

Eurooppalainen keskiaika kadotti kaikki ne kognitiiviset taidot jotka Rooman valtakunnassa jo olivat kehittyneet, kuten jo jonkinverran levinneen kirjoitus- ja lukutaidon. Luulen, että vastaavalla tavalla me tulemme kulttuurimme nyt hajotessa menettämään niitä henkisiä kykyjä joille nykyinen ajattelukykymme ja asiahallintamme on perustunut. Ensimmäisenä häviää, on siis aika pitälle jo hävinnyt, kyky käyttää tiedollista edistystä minkään yhteisen hyvän palveluun.

Jari Rauhala

Tuossa oli mielenkiintoinen ajatus sanallistettu:
"Kriisi on ollut vakava jo useita kuukausia, merkit olisivat pitäneet olla nähtävissä jo ainakin vuoden, mutta onko EU tehnyt mitään?"

Pää menee varmasti sekaisin näissä, jos ajattelee tai paremminkin kuvittelee, että Juncerit Kataiset, Niinistöt ja muut tietäisivät samassa aikataulussa nämä tapahtumat, mitä media näitä suurelle enmmistölle uutisoi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kukaan ei voi satavarmasti tietää mitä tulevaisuudessa mutta kelloja ei voi kääntää takaisin.

Ahtaiden kansallisvaltioiden aika näyttää lopulta olevan ohi. Se oli historiassa vain pieni välivaihe.
Ja hyvä niin. Viimeisten parin sadan vuoden aikana kansallisvaltioiden osuus sotiin ja kriiseihin on ollut suorastaan huimaavan ylikorostunut. Sisällissodista puhumattakaan.

Jos vertaa vaikka 20-30 vuoden takaiseen kähmintä- ja kaksikerrosyhteiskuntaan, nykyiseen avoimuuteen ja moninkertaisiin valinnanmahdollisuuksiin tottuneet kansalaiset eivät tuskin kovin helposti niele toista kertaa valtiojohdon ja virkamieskuntamme taholta saneltua virallista liturgiaa maan tavoista.

Ehkäpä sitten maakunnat ajautuvat yhä kauemmaksi kansallisten hallitusten holouksesta ja alkavat hoitaa asioitaan suoraan unionin välityksellä. Ilman turhia väliportaita ja välistävetäjiä.
Ei se unionin loppua tarkoita vaan kansallisten hallitusten kyykytysmahdollisuuksien vähentämistä. Sellaisesta meilläkin on vuosikymmenten ajalta liikaa esimerkkejä.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Mitäs mieltä Tomi on esim. Afrikasta? Siellähän ei kansallisvaltioita ole, mutta väkivaltaa sisällissotia ja sotia siitäkin edestä. Ylivoimaisesti monikulttuurisin maanosa. Siis ihan vaan, ettei se välttämättä mikään itseisarvo ole. Toisaalta on mielenkiintoista, että monesti samat ihmiset perustelevat multrikulturalistisia hyötyjä Eurooppaan ja syyttävät eurooppalaisia Afrikan ongelmista sillä, että rajat piirrettiin sattumanvaraisesti niin, että valtioihin jäi liikaa etnisiä ryhmiä tai niitä jaettiin. Itse näen tässä aikamoisen ristiriidan sen kummemmin ottamatta kantaa kummankaan pään ongelmiin tai menestyksiin. Tosiasia on kuitenkin Afrikka, multikulttuurisin, väkivaltaisin ja köyhin ja rasistisin. Ja jos afrikkalaisien kykyjä ei luonnollisesti saa epäillä, ei jää montaa vaihtoehtoa

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Uutinen Afrikan kansallisvaltiottomuudesta on mulle päivän uutinen.
Afrikassa noita suurempia ja laajemmalle ja ristiinkin levinneitä kulttuureja löytyy mutta ei kyllä vedä vertoja Euroopalle. Jos tarkastellaan vaikkapa tuhannen viime vuoden historiaa niin verisyydessä, väkivallassa ja uskonsodissakin täällä lyödään ne 6-0. Määrässä ja ihmisuhreissa laskien.

No, oikeasti yhä pienemmät osat Afrikasta ovat sitä kaoottisinta aluetta vaan sieltäkin alkaa löytyä sitä tietotaitoa ja osaamista. Onhan Suomen vientikin sinne suuntaan ollut kasvussa. Ei kannata leimata koko maanosaa jonkun yksittäisen poliittisen tai paikalliskulttuurisen hölmöilyjen takia.
Enhän itsekään tahtoisi tulla leimatuksi äärimieliseksi eurooppalaisen verisen historian takia.

Afrikan etnisistä konflikteista tulee tosin mieleen miten meilläkin pieni mutta sitäkin äänekkäämpi vähemmistö on viime vuosikymmenet käyttänyt kaiken tarmonsa luodakseen omista vähemmistöistämme kielteistä kuvaa. Onneksi toistaiseksi vain sanallisesti mutta ilmiön toisessa päässä odottaa tilanne joka on valitettavan tuttu eurooppalaisesta ja afrikkalaisestakin historiasta.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #10

Jos Tomi puhut tuhannesta vuodesta ja perustelet Afrikan väkivaltaa niin se on kuin sanoisit että Afrikka on kehityksestä 500 vuotta jäljessä. Eikä tuo talous nyt yhtäkkiä han kukoista, realismia

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #11

Talouden kukoistaminen on Afikassakin hiemqn maasta kiinni. Ei kannata yleistää. Erot ovat valtavia.

Jos otetaan verrokiksi historia niin sitten se pitää tehdä omaltakin kohdalta. Muussa tapauksessa kyseessä on tarkoitushakuisuus, jonka motivaatiota on hyvä pohtia.

Ei unioni hajoamsaa ole. On toki tosi että maailmasta löytyy ilmansuuntia joille heikko ja keskenään sotiva Eurooppa omine sisällissotineen olisi lottovoitto.

Sitäkin on hyvä pohtia kenen pussiin nämä vuosikausia unionin hajoamisesta vääriä ennusteita veikanneet tahot oikein pelaavat. Tietoisesti tai tiedostamattaan. Eivät ainakaan, tai edes kansallisvaltioiden.

Niin tai näin, kansallisvaltioilla näyttää tulevaisuudessa olevan kehno ennuste, olipa tulevaisuus mikä tahansa. Jos oma kotimaa tuntuu rakkaalta niin kansallistunnetta ja -ylpeyttä ei silti mikään uhkaa.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #12

Itse ajattelen kyllä kansallisvaltion sinänsä säilyvän, se vain muuttuu monimuotoisemmaksi. Sillisalaattiin en usko, tai ainakaan sen toimimiseen.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen Vastaus kommenttiin #12

Pikaisesti vilkaisin, niin Afrikassa taisi olla 6 ei-mena maata joissa oli yli 3000 dollarin per capita bkt, Romaniassa 11000, joka kai köyhin täällä. Loput ties kuinka monta kymmentä oli keskiarvoltaan jotain 1500 per capita.

Koko Afrika bkt 2 600 000 miljoonaa eli pikkasen vajaa Ranska. Afrikka asukkaita 1 000 miljoonaa Ranska 60 ja tuossa mukana ne pari Afrikan maata jotka muodostaa 2/3 Afrikan taloudellisesta kontribuutiosta, jos vielä huomioidaan niiden maiden bktn tulevan varmaan 20-30% meiltä kehitysapuna niin en hirveästi hurraa. Mena maat on om luku ja apartheidafrikka, jolla lisäksi kaikki maailman timantit on toinen. Niin sairasta kuin se on eteläisen Afrikan vauraus johtuu valkoisten apartheidpolitiikasta. Muuten ne maat olisivat myös kehitysmaita

Jari Rauhala

Osasta kommenteista tulee mieleen kommunismin moderni versio tulevaisuutena. EU:ssahan alkaa olemaan enemmän ja enmmän yhtäläisyyksiä ex-Neuvostoliiton hallinnon kanssa. Molemmissa korkeimpana politbyroo tai komissio.
Björn Wahlroos sanoi jo 2011 Kiinasta ja EU:sta epädemokraattisina veljeksinä ja vertasi osuvasti niiden korkeimpia hallintoelintä toisiinsa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/wahlroos+eu+ja+k...

Vapauden lisääntymisestä ei ehkä EU:n yhteydessä ole todellista puhua. Suomen yrittäjät laskivat että EU aikana on tullut yli neljäkymmentä neljä tuhatta (44.000) direktiiviä ja säädöstä.

Voi olla, että ne jotka maailman tulevaisuutta visioivat ovat nähneet kommunismin erinomaisuuden ja nyt sitä kokeillaan toisilla sanakäänteillä, entisissä onkin hieman huono maku -ymmärrettävää-.

Jaakko Häkkinen

Saksan linjoilla on vain EU:n luoteisblokki; idässä ja etelässä ollaan paljon nihkeämpiä humanitaariselle maahanmuutolle. Kauanko Saksa kätyreineen voi sanella EU:n linjan, kun suurin osa maista ei jaa sen näkemyksiä? Pakolaispolitiikan pohjalta syntyisi näpsäkästi Itä-Euroopan unioni, johon Suomikin kuuluisi:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201701-pakol...

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Just luin tuoreen kyselyn jonka mukaan Ruotsi on ainoa maa jossa suhtaudutaan myönteisesti pakolaisiin. Ehkä jatkan ensi viikolla tästä aiheesta. Mielestäni on kummallista miten Saksa, muutamat poliitikot ja media saavat vaikuttamaan siltä, että kaikki on hyvin ja kriitikot marginaalissa ja tyhmiä ja tuhmia

Toimituksen poiminnat