VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

Saksa pahentaa kriisiä - Britannia ja Ranska etsivät ratkaisua

Yksi lapsi taitaa muuttaa maailmaa. Puheet ovat koventuneet ja sopisi odottaa myös toimintaa. Siinä missä Saksa vain pahentaa pakolaiskriisiä, Britannia ja Ranska tuntuvat yrittävän etsiä todellisia ratkaisuja.

 

Ranskan presidentti Hollanden maanantaisen ilmoituksen mukaan Ranska aloittaa ilmaiskut Syyriassa ISISia vastaan. Hollande syyttää ISISia ja Syyrian diktaattori Assadia Euroopan pakolaiskriisistä. Maajoukkojen lähettämisen suhteen Hollanden kanta on kielteinen (ainakin toistaiseksi).

 

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius taas totesi niin ikään tällä viikolla, että pakolaisten (massojen) ottaminen on virhe, sillä se vahvistaa sortoa harjoittavia tahoja lähi-idässä. Lähi-itä tulisi pyrkiä säilyttämään tyhjentämisen sijasta.

 

Iso-Britannia on jo aiemmin väläytellyt mahdollisuuksia sotatoimien laajentamiseen. David Cameron on ollut kovan paineen alla, koska maahan haluttaisiin antaa pakolaisia, kun taas britit vastustavat jyrkästi maahanmuuttoa, kaikissa muodoissa. Toisaalta Cameronillakaan ei ole ollut rohkeutta lähteä todellisiin sotatoimiin.

 

Ehkä tähän sittenkin tarvittiin yksi valokuva, yksi lapsi.

 

Nyt Cameronin ääni on jo toinen. Ehkä tuo yksi lapsi lisäsi painetta tehdä jotain. Cameron tietänee Merkeliä paremmin, ettei isoja kriisejä hoideta seurauksien kanssa puuhaillessa (ehkä Merkelkin tietää, mutta ei välitä). Kriisinratkaisun yrittäminen vaatii todellisia tekoja siellä missä ovat kriisin syyt.

 

Tänään Labourin syynissä Cameron oli jo päättäväisempi: "“hard military force” will be needed to remove President Bashar al-Assad from power in Syria and to defeat Islamic State" (tarvitaan voimakkaita sotilaallisia toimia presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämiseksi ja Islamilaisen valtion (ISIS) kukistamiseksi.

 

"Assad has to go, Isil has to go"  (Assad on kukistettava, Isil on kukistettava).  Cameron myös totesi aivan kuin piikkinä Merkelin surkealle politikoinnille, että vaikka on inhimillistä kärsimystä ja rahaa voidaan syytää pakolaiskriisiin ja leireillä, se ei muuta mitään ellei  varsinaisiin ongelmiin puututa.

 

Aiemmin Cameron oli tosin esittänyt toiveen/vaatimuksen, että myös Labour-puolueen on oltava sotilasoperaatioiden takana. Nähtäväksi jää tuoko Cameron asiaa parlamentin äänestykseen vai ei. 

 

Toisaalta mielenkiintoista on, mitä voidaan jatkossa odottaa, kun sekä Ranska että Iso-Britannia ovat lähdössä voimakkaammin mukaan Syyriaan. Mitä tekevät Saksa, EU (?), YK, Venäjä/Kiina. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on jo todennut olevansa häpeissään ja vihainen siitä, että (Venäjän ja Kiinan takia) kansainvälinen yhteisö on ollut kyvytön puuttumaan Syyrian tilanteeseen.

 

Nähtäväksi jää saako Cameron, Hollande ja Obama kolmikko uskottavan sotilaallisen voiman heikentämään Assadia ja ISISia vai jääkö "has to go" vain poliittiseksi retoriikaksi. Edelleen riskinä pahimmillaan on, että sotilaalliset toimenpiteet eivät ole riittäviä tai muutoin epäonnistuvat ja kriisi vain pahenee entisestään. Tämä on aina otettava huomioon, mielellään jo ennalta.

 

 

 

Saksan toimet pahentavat pakolaiskriisiä ja Syyrian tilannetta

 http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202027-merkel-ja-saksa-antavat-tukensa-isisille

 

Yksi lapsi, muuttamassa maailmaa

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201617-voiko-yksi-lapsi...

 

Todellinen pakolaiskriisi

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakol...

 

 

Merkelin omat syyt Saksan politiikalle?

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastro...

 

YK:n mandaatti, vaikka se käytännössä YK:n tehottomuuden vuoksi puuttuu

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202032-isis-ja-assad-ei...

 

 

http://www.theguardian.com/politics/2015/sep/09/david-cameron-says-hard-...

http://www.theguardian.com/world/2015/sep/07/france-considers-air-strike...

http://www.theguardian.com/world/2015/sep/07/un-security-council-is-fail...

http://yle.fi/uutiset/ranska_isis_on_voittanut_jos_kaikki_pakolaiset_lah...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Merkelin tapa näyttää olevan piiloutua toisten selän taakse ja katsella sieltä mahdollisuuksia kannatuksensa säilyttämiseen. Tämä on kyllä poliitikon käsikirjan ensimmäisen sivun neuvojen kärjessä. Kirjansa lukenut.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Ja kaiken kruununa jättää sitten Saksan ja Euroopan ensi vuonna tullakseen ensimmäiseksi ykn naispääsihteeriksi?

Keijo Räävi

Obaman ylivarovainen ulkopolitiikka on todellinen syy pakolaiskriisiin. USA on taantunut YK:n rivijäseneksi koska Bushin hallinto väsytti amerikkalaiset sotimiseen ja terrorismin vastaiseen sotaan.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Obama on toki osasyyllinen, Bush vielä enemmän, mutta kyllähän Euroopan vaikutuus arabikevääseen ja etenkin sen jälkihoitoon on pohjanoteeraus. Ja kuitenkin kyseessä meidänn takapiha ja pakolaisten myötä meidän meidän koti. Kyllä Euroopan pitäisi tehdä jotain...enemmän

Toimituksen poiminnat