VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

EU-viikko pakolaiskriisissä - Alkaako samalla EU:n hajoaminen?

Ensi viikolla saatetaan kuulla kummia EU:sta ja pakolaiskriisistä. EU kokoaa ministereitään maanantaina käsittelemään mm. pakolaiskriisinhallintaa, pakolaiskiintiöitä ja meripelastusta.

 

Mielenkiintoista on nähdä mitä Saksa mahdollisesti Ranskan tuella kaivaa taikurin hatustaan. Kiintiöiden vaihtoehtona on vilauteltu rahallista kompensaatiota niiden osalle, jotka eivät suostu pakolaisia ottamaan. Ainakin Slovakia, Tsekki, Unkari ja Iso-Britannia ovat olleet täysin haluttomia kiintiöihin. Itä-Euroopan maat toki sanoneet voivansa ottaa kristittyjä pakolaisia.

 

Muiden maiden kannat ovatkin sitten enemmän hämärän peitossa, joskin Kreikalla ja Italialla tuskin on vastaan, mikäli joku ottaisi heiltä osan pois ja Ruotsi tietenkin on jakamassa ja ottamassa.

 

Toisaalta yksi kysymys on pakolaisvirtojen hallinta ja meripelastus. Minkälaista hallintaa Merkelillä on mielessä - paitsi lista maista,  joihin automaattiset palautukset? 

 

Unkarilla on vastaus, joka myös tekee tapaamisesta varsin lämmintunnelmaisen: Unkarin uudet lait astuvat ensi viikolla voimaan ja mitä voidaan päätellä julkisuuteen vuotaneista syöttö ja potkimisvideoista niin unkarilaisilla tuntuu olevan hieman poikkeavat mielipiteet saksalaisten noin puolen kansan "rakastamme pakolaiset kuoliaaksi" asenteesta. Unkari on myös miettinyt armeijan käyttöä pakolaistulvan pysäyttämiseksi.

 

Unkarin mielipiteen tekee erityisen voimakkaaksi se, että pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut ei pelkästään suojelevansa omaa maataan vaan myös muuta Eurooppaa Saksan hölmöydeltä. Vastakkainasettelu on siis varsin vahva idän ja Saksan välillä.

 

Lisäpotkua keskusteluihin tuo Ranskan peesaileva (silti maahanmuuttokriittinen) asenne ja Britannian ja Saksan ajautuminen törmäyskurssille. Britit eivät kiintiöitä (Euroopasta) niele vaan ottavat ne lähi-idän leireiltä suoraan, koska eivät halua lisätä vetovaikutusta, joka pahentaa kriisiä. Merkel taas on ilmoittanut, että siinä tapauksessa brittien on turha kysellä erivapauksien perään, joita heidän kanssa on ollut tarkoitus neuvotella.

 

Jännitteet ainakin lienevät kovat ja Merkel tuntuu saaneen monet johtajat ärsyyntymään tai jopa pillastumaan. Syntyykö kokouksessa Saksan vastainen liitouma ja mitä se voisi tarkoittaa?

 

Voi olla mahdollista, että monessa liemessä keitetty EU on nyt huomattavasti suuremman ongelman ja ristiriitojen edessä kuin koskaan aiemmin. Onko tämä EU:n loppu? Tai lopun alku. The Independantin artikkelissa kuvataan kriisin luonnetta aikaisempiin: "Disagreement is one thing. Irreconcilable differences are another." (Olla eri mieltä on yksi asia. Sovittamattomat erimielisyydet kokonaan toinen)

 

Edelleen jos jatketaan millä eväillä keskusteluihin tullaan, mikäli kansan mielipidettä kuullaan, on Merkelin Saksan vastainen "kapina" mahdollinen. Se on taas ihan eri asia ovatko päättäjät kuinka tietoisia kansanmielipiteestä tai kuuntelevatko sitä. Ainakin Tsekki, Slovakia ja Unkari tuntuvat kuuntelevan.

 

Eurostatin tuore maahanmuuttotutkimus osoitti positiivista suhtautumista prosentteina:

 

71% - 78%

Ruotsi

 

43-49%

Irlanti  /  Portugali  /  Espanja  /  Hollanti  /  Luxembourg  /  Kroatia  /  Romania

Suomi

 

36-42%

Tanska  /  Iso-Britannia  /  Puola

 

29-35%

Ranska  /  Belgia  /  Saksa  /  Itävalta  /  Liettua 

 

22-28%

Unkari  /  Bulgaria  /  Kreikka

 

15-21%

Viro  /  Latvia  /  Tsekki  /  Slovakia  /  Italia

 


Lähtökohdat tuosta vinkkelistä Merkelin politiikalle olisivat siis melkoo heikot. Toisaalta politiikka on aina oma lukunsa ja (ehkä) Saksa on tehnyt kotiläksynsä ja sillä on myös jotain tarjottavaa, josta "lahjan" saaja voi sanoa kiitos eikä miettiä milloin tai mitä vielä kehnompaa voisi tarjota vastalahjaksi.

 

Mikäli Saksan ehdotukset niellään...ei se edes ole mahdollista

 

Ehkä silti isompi kysymys on millainen isompi halkeama jo nyt on syntynyt jäsenmaiden välille. Ja toisaalta se mitä Unkarin rajalla tapahtuu ensi viikolla, jos Unkari todella estää noin 3 000 pakolaista saapumasta päivittäin. Edelleen viitaten syöttö/potkimisvideoihin, mitkä ovat todennäköisyydet väkivallalle?

 

Radikaali ehdotus pakolaisten auttamiseksi:

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202296-vastuutonta-vast...

 

Todellinen pakolaiskriisi:

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakol...

 

Saksa vs Britannia pakolaiskriisi:

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202104-saksa-pahentaa-k...

 

Merkelin potentiaaliset henkilökohtaiset motiivit:

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastro...

 

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/refugee-crisis-how-europe...

http://www.bbc.com/news/world-europe-34185970

http://www.bbc.com/news/world-europe-34224999

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Vai kuullaanko sitä tuttua: kaikki hyvin, mitään ei päätetty. Uusi kokous kahden viikon päästä

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ny pitäis ottaa se piä pois sieltä per...anteeksi pensaasta ja alkaa tekemään jotain! Se, että tänne tulee 100.000 on eri asia kuin 10milj. Olen edelleen samaa mieltä kanssasi, että tämä suurisydäminen auttaminen täällä ei johda mihinkään muuhun kuin siihen tosiasiaan, että ne ketkä tulevat, tulevat rahalla ja ne ketkä jäävät ovat niitä todellisia avuntarvitsijoita. Suomalaisille tuntuu olevan se ja sama ketä autetaan. Kuhan autetaan. Ja niille jotka seuraavat lähinnä ylen tai maikkarin tiedottamista, kuva tilanteesta on erilainen kuin niille, jotka selaavat eri lähteitä. Mut on kiva olla hyvis ja sehän on hieno asia.

Lauri Wirén

Tämän kriisin aikana on loppunut vähäkin Sanomien tiedonvälityksen seuraaminen. Maikkarin ruotsalaisvetoinen propaganda on sekin jäänyt pois. Nyt näyttää siltä, että YLE:äkään ei enää kannata seurata, jos on totuudesta kiinnostunut.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Kannattaa kielitaidon mukaan siirtyä ulkomaisiin. Itse vilkaisen nykyisin IS sen takia, että jos kotona on tapahtunut jotain suurta niin se on JUURI NYT. Sen jälkeen kurvaan britti ja jenkkilehtiin. Niiden vasemmistotoimittajat on kuitenkin maltillista oikeistoa meille. Ja artikkelit on niin paljon laadukkaampia ja kattavampia. Kotimaan suhteen on sitten ongelma :) Tosin bbc teki jutun suomalaisesta vastakkainasettelusta pari päivää sitten, se oli kyllä ei niin kattava, mutta immosteksti oli siellä eikä niiden tarvinnut sitä kääntää edes :D

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #11

Immosen teksti on muuten melkosen laimee, ku kattoo lööppejä viimeiseltä viikolta.

Lauri Wirén

Ensin tulee Brexit ja sitten hajoaa koko pärekori tai mikäli Cameron onnistuu neuvottelemaan briteille sopivammat jäsenyysehdot, niin muutkin haluavat samanlaiset. Schengen-sopimus rupeaa olemaan tiensä päässä ja hyvä niin. Passin esittäminen rajalla ei ole mikään ongelma niille, joilla on passi.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Se brexit alkaa koko ajan näyttämää enemmän todelliselta. Brittien mitta maahanmuuton suhteen alkaa olla niin tapissaan. Enkä ihmettele jos nettomaahanmuutto heiluu 3-500 000 heitteillä ja sitten merkeli vielä tuputtaa kymmeniä tuhansia pakolaisia, näin alkuun

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itse alan olla erittäin valmis (ja aina ollut) eroon eurosta aatteelle. Ja hei, lisäksi aiemmin kielteinen nato-kanta on nykyisellään aika myönteinen. No tulinpa kaapista tuonkii kans nyt sitten.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Itse olen kovasti kannattanut euroa ja euta, mutta nyt on kovilla. Tää kyvyttömyys päätöksentekoon on niin suuri. Sama homma ykssa, erityisesti turvallisuusneuvostossa. Ehkä nyt siitä helpompi, että minulle taitaa lopulta olle se ja sama vaikka pistäsivät pillit pussiin koko eun suhteen

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Saneleminen vain tuntuu pahenevan. Toisten syyttely ja syyllistäminen on törppöä! Ja uhkailu... "Jollette ota pakolaisia, emme puolusta teitä, jos joku hyökkää!" Haloo, kaikki on tehty mitä on pyydetty ja sitten kun ei vaatimuksiin heti suostuta, alkaa uhkailu....

Jaakko Häkkinen

Saksa ja Ruotsi kahdestaan muuta Eurooppaa vastassa? Säilytetään EU mutta erotetaan siitä Saksa ja Ruotsi! Kaikki olisivat tyytyväisiä. Eurossa saksa saisi tietysti jatkaa.

Tai sitten Itä-Euroopan unioni, jossa samanmieliset maat, mukana Suomi:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201701-pakol...

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Ei kun laitetaan se Saksa toki ulos eurostakin. Eikös ne väitä Saksan vahvuuden juuri pilaavan meidän viennin. Saataisiin sitä devalvaatiota

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Itse asiassa muistamatta sinun jakoteoriaa, puhelin vaimolle, että kait meidän täytyy tulevaisuudessa taas kallistua itään, tosin tällä kertaa pysyäksemme länsimaalaisina. Nuo ruottalaiset, niillä ei kyllä aivotoiminta liikaa hurraa. Mitäköhän ne on saanu viime vuosina pisa-tuloksia matematiikassa?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ja se tuo, ah niin suvaitseva länsinaapurimme! Ottaa minkä itse ottaa kykynsä ja halunsa mukaan, mutta mikä helvatan pakko on meidän seurata heidän epäonnistunutta esimerkkiään?

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Eikös meidän aina pidä seurata isoveikkaa? Voi tosin tällä mallilla olla niin, ettäruottalaiset alottaa lähitulevaisuudessa uudelleen Suomen asttumisen, kun meno muuttuu villiksi lännessä. Ja ellei pakkoruotsia ole saatu alas niin sen asemaa vain vahvistetaan

Toimituksen poiminnat