VillePaavolainen Piikikkäänsanakas

Pakolaiskriisi herättää pari kysymystä - Pohdintaa missä, miksi, mihin menossa

Pakolaiskriisi on laajentunut ja monia asioita on tilastollisesti selvinnyt tai käytännöt osoittavan merkkejä tietyistä kaavamaisuuksista. Lisäksi tuntuma on enemmänkin niin, että pakolaiskriisi on pakolaisten hallussa, ei vastaanottavien tahojen. Kieltämättä jo tuon ajatuksen herääminen nostaa jostain syvältä tuntemuksen, että liikumme äärimmäisen vaarallisilla vesillä. Sellaisilla vesillä, joihin verrattuna kumiveneiden seilaaminen Välimerellä on hävyttömän turvallista touhua.

 

Ensimmäinen kysymys on se onko poliitikoilla minkäänlaista auttavaa ymmärrystä kriisin laajuudesta, kokonaisuudesta sekä erityisesti ihan simppelistä matematiikasta? Se, että tavallinen kansa, joka hurraa ja toivottaa tervetulleeksi pakolaisia naiiviuttaan - osin varmaankin puolustaakseen sitä kristinuskon tilalle nostettua monikulttuurisuususkoa, joka todella on saanut uskonnolliset ja nimenomaan herätykselliset piirteet. 

 

Kukaan ei kyseenalaista mitään vaan joukkohurmokselle annetaan täysi voima.

 

Täälläkin varmaan uskottiin, ettei Suomi ketään kiinnosta. Kuka tänne kylmään syrjäiseen paikkaan tulisi, kunnes yhtenä syksyisenä päivän ilmoitettiin 800:n lähinnä irakilaisen laittomasti saapuneen maahan. 

 

Siis 800 yhdessä päivässä! Usari keskusteluissakin kuulen sinänsä järjissään olevien tai siltä vaikuttavien pakolaishurmoksellisten toteavan: mitä sitten, täytyyhän ihmisiä auttaa, minkälaisia ihmisiä me muuten olisimme? Tuntuukin olennaisemmalta olla mieltä ja ajatella mitä muut, jotka ovat mieltä, ajattelevat meistä kuin oikeasti pysähtyä miettimään, mitä tämä kaikkia tarkoittaa. 

 

Mikä olisi järkevää toimintaa? Voiko hurmoksessa ajatella järkevästi? Voiko järkevän kylmän viileästi ajatteleva rakastaa, välittää tai olla humaani? Vastaus tuntuu olevan välitön ei. Etkö välitä? Minkälainen ihminen sinä olet, kun sekoitat järjen tunteiden sekaan tai olet  kriittinen näiden sotaa paossa olevien pakolaisten suhteen. Sydämetön raukkamainen itsekäs paska!

 

Suomeen halutaan, vaikka tämä maa ei ehkä kaikilta osin ole täydellinen (lähinnä pimeä talvi, loskapaskainen paikoitellen etelänihmisen silmin järkyttävän kylmä talvi ja surkea kylmä sateinen kesä). Viikonlopun 800 tulijaa saattoi olla sattuman oikku, mutta jos se on lähelläkään oikeaa tulevaa tulijoiden määrää, niin tarvitaan oikeita järjellisiä toimenpiteitä. 

 

Luku voi tuntua pieneltä (voiko oikeasti) irrallisena, mutta havainnollistetaan hieman. Normi lähiön 70-80-luvun betoni kolmikerrostalo vetää yleensä 27 asuntoa. Jos yhteen asuntoon (annetaanko jokaiselle "sinkkumiespakolaiselle oma?) laitetaan kaksi asukasta keskimäärin, menee yhteen taloon 54 pakolaista (käytän tätä termiä toivoen, että he ovat laillisia maahantulijoita). Yhden päivän saldon vuoksi tulisi rakentaa 14 talon pieni kaupunginosa. 

 

Matka Kreikasta kestänee viikkoja varsinkin, kun kaikki eivät tiedä minne haluavat (Huom! "haluavat", ei kyse tarpeesta yksinomaan). Välimerellä syystuulet tulevat hidastamaan tahtia noin kuukauden päästä. Voimme olettaa tahdin (teoriassa) voivan jatkua pari kuukautta. 800*30*2=48 000  Rakennettava yksi Salo, Kotka, Porvoo...

 

Kustannukset. Päivän hinta 40 euroa. 40*48000= 1,92 miljoona, siis päivässä. 365*1,92milj ~ 700 miljoonaa, taisi tulla uudet leikkaukset hallitukselta. Niistähän kansa tykkää, etenkin vihervasemmisto, jonka raha tulee taikaseinästä. Ei rahalla ole väliä, kun autetaan sodan jaloista tulevia ja tehdään hyvää! Kyllä on, valitettavasti. 

 

Ensinnäkään koskaan ei tulisi käyttää rahaa selvittämättä mitä sillä saadaan tai toisin päin mitä muuta sillä rahalla voisi saada. Kommentit kriisialueilta kertovat, että tämä (pakolaisten määrä) on vasta alkusoittoa. Ihmiset ovat vasta lähdössä tulemaan ja saapuminen on koko ajan halvempaa. Jos vajaan miljardin vuosittainen meno on alkusoittoa, niin herää kysymys kuinka montaa voimme auttaa hukkumatta itse? Miksi ne kumiveneet ym vajoavat ja ihmisiä kuolee tuhansittain? Koska "pelastajat" ottavat kyytiin liian monta - lopulta koko vene hörppää vettä ja kukaan ei auta enää ketään. Kenties viranomaiset hautaamaan ne, jotka löydetään.

 

Jos pakolaiset ovat turvan tarpeessa, miksi he tulevat Suomeen? Kreikka ja Italia ovat turvallisia maita. Mikäli kotiini tunkeudutaan ja joku uhkaa henkeäni, syöksyn ulos ja näen naapuri oven auki, juoksenko sinne turvaan vai kaupungin toiselle laidalle, koska tiedän kaverini asuvan siellä? Ehkä huono vertaus, mutta... Kaiken järjen mukaan pakolaiset tietävät varsin hyvin mistä saa varmiten turvapaikan, riippumatta siitä ovatko he turvan tarpeessa, ja mistä saa parhaat edut.

 

Saksaan saapuneet pakolaisten kanssa matkustaneet kertovat, että alle 1/3 pakolaisvirrasta on oikeasti paossa sotaa ja vain joka viides on syyriasta. Suomeenkin tulee lähinnä irakilaisia, vaikka irakissa olot ovat kohtuulliset. Jokseenkin hälyttävää on yllä olevan linkin tutkimuksen kertoma: 21% syyrialaisista kertoo ISISin hallinnon olevan hyvästä. Enemmistö myös vastustaa länsimaiden ilmaiskuja.

 

Mitä nämä luvut kertovat? Erillisinä ohkaisina tulkinnanvaraisina (osin epäluotettavina) tilastoina on hyvin vaikea sanoa. Ehkä ISIS on hyvä joillekin hallitsemilleen? Ehkä vastustetaan Assadia niin kiihkeästi? Ehkä arvio sotaa paossa olevista heittää, mutta kumpaan suuntaan? Ehkä syyrialaiset ja irakilaiset ovat niin tyhmiä ja hyväuskoisia, että he uskovat, että jonkin tahon lakatessa pommittamasta, kaikki muutkin lakkaavat? Tai ehkä he haluavat selvittää asiansa itse? Toisaalta miksi sitten paeta? Ehkä he vain vihaavat länsivaltoja - muut saavat kyllä pommittaa ja tuhota? Länsimaat saavat vain antaa rahaa ja turvan ja tulla hyväksikäytetyksi?

 

Mielestäni kaikkein ongelmallisinta nykytilanteessa on kahtiajakautuneet valtiot ja Eurooppa sekä koko länsimainen maailma. Ääripäissä vastustetaan ehdoitta, todisteluitta, agressiivisesti ja sydämettömästi kaikkia tulijoita lähtökohtaisesti. Monilla olisi peiliin katsomisen paikka oman ihmisyytensä ja ahneutensa kanssa. Seurakunnan pastori sanoi sen hienosti joku päivä sitten: ei ole mitään eroa rikkaan ahneudella ja köyhän ahneudella; rikas on ahne haluamaan lisää rahaa ja köyhä on ahne haluamaan lisää rahaa. Hän puhui perjantain lakosta laajemmassa kontekstissa, mutta varmana osalla  ulkomaalaisvihamielisistä raha on suuri vaikutin. Jos tuolle annetaan, on se pois minulta. Tottahan se on, mutta voisiko se silti olla hyvä teko. 

 

Valitettavasti toinen äärilaita on vielä pahempi pakolaisten suhteen. En todellakaan jaksa uskoa, että heidän tiliotteiltaan löytyy tuhansien ja tuhansien lahjoituksia hyväntekeväisyysjärjestöille, mutta toisten (valtio) rahoista ollaan valmiita antamaan. Ja jos itseltä yritetään viedä, niin sitten noustaan barrikaadeille.

 

Pahin on kuitenkin se, että pakolaishurmostelijat eivät ajattele. Tärkeintä on olla mieltä ja korottaa itseään miettimättä lainkaan minkälaisia seurauksia voisi tulla. Miettimättä tai kritisoimatta vähääkään sitä onko valittu kaoottinen pakolaisvalta oikea paras mahdollinen keino auttaa. Tulee mieleen Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä. Lennie, niin ihailtavan herttainen jättiläinen, joka halusi rakastaa niin kovasti suloisina pitämiään asioita, ja toisaalta niin yksioikoinen näkemään todellisuutta. Kuinka se tarina päättyikään? Kuolema ja kova kohtalo kaikille.

 

Jos pakolaiset ovat todellisia turvapaikanhakijoita, miksi tarvitaan neuvoa-antavia sivustoja siihen kuinka huijataan maahanmuuttoviranomaisia? Jos Syyrian passin ja henkilökortin saa alle viikossa 750 dollarilla haluamillaan tiedoilla, miten ikinä pystymme todistamaan tai uskomaan ketään "syyrialaista".

 

Jos pakolaisilla on tarve turvan lisäksi etsiä muita parhaita etuja, kuten selvästi tapahtuu, ja heillä on tarve ohjesivustoille, joilla jo turvapaikan saaneet (oletettavasti valehdellen) neuvovat heitä, herää valtavan suuria kysymyksiä.

 

Keitä me olemme tänne ottamassa? Tiedämmekö edes heidän kansallisuuksiaan tai nimiään - oikeasti?

 

Kun alamme rakentamaan yhteistä maatamme heidän kanssaan - tämä faktahan on väistämätön - millaisen panoksen on valmis antamaan uusi henkilö / yhteisö, jonka motiivit ovat epäselvät, nimi ja tausta mahdollisesti myös?

 

Minkälaista yhteiskuntaa rakentaa hän, jonka kaikki ensimmäiset tuntien ja tuntien aikana lausumat sadat asiat ovat täyttä valetta? Uskooko hän itsekään tämän suuren luokan huijauksen jälkeen kuuluvansa suomalaiseen avoimeen erityisesti rehellisyyttä ja suoruutta korostavaan ja arvostamaan  yhteiskuntaan?

 

 

Matematiikkaa

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202907-pakolaismatemati...

 

Vastuutonta vastuunkantoa ja suhteellisuutta

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202296-vastuutonta-vast...

 


Muita aiheeseen

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202104-saksa-pahentaa-k...

 

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201336-todellinen-pakol...

 

http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201918-pakolaiskatastro...

 

 

Linkki ei paras mahdollinen, mutta tutkimuslaitoksen pitäisi kuitenkin olla

http://www.opinion.co.uk/article.php?s=orbiiacss-poll-in-iraq-and-syria-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Toivoisin, että edes jotkin yllä mainituista kysymyksistä olisivat nousseet päättäjien päähän huolimatta siitä, ettei mitään kuulu eikä näy. Tässä mielipideilmastossa tosin tuollaisia asioita ei saa tietenkään edes ääneen lausua, mutta ajatus riittäisi. Näin alkuun

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä minusta Suomen ulkorajojen valvonta on tärkein asiamme. yhtätärkeä, kuin jokapäiväinen leipämme.

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Tosin kokonaistilanne voi tulla täälläkin kontrolloimattomaksi ensi vuonna, jos määrät tästä esim kolminkertaistuvat. Epäilen päättäjien kykyä, koska järki ja tunne ovat vahvasti vastakkain tässä kriisissä. Tunteella saadaan yleensä ääniä ja politiikka on varsin lyhtnäköistä. Toisaalta suurin kysymysmerkki on pystymmekö todella erottelemaan pakolaisista oikeat pakolaiset, kun valehtelemista ja väärentämistä ym väkisinkin tapahtuu. Toisaalta tämä myös herättää kokonaisuudessaan ainakin teoreettisen mahdollisuuden lukuisin uusien terroristisolujen perustamiselle pitkin Eurooppaa.

Onko Suomi valmis sulkemaan rajansa tarvittaessa? Onko ymmärrystä ja keinoja tehdä niin ajoissa?

Toimituksen poiminnat